În eforturile lor de identifica viaţa extraterestră, oamenii de ştiinţă au emis o serie de ipoteze, teorii şi protocoale care să îi ajute în acest efort. Totuşi, aceste teorii pe care cercetătorii le folosesc pornesc de la observaţiile legate de viaţa biologică pe care o întâlnim pe planeta noastră. În aceste condiţii, căutarea apei lichide se dovedeşte a fi un aspect important. Pentru ca apa să existe în stare lichidă, o planetă trebuie să se afle la o anumită distanţă de steaua sa.
Distanţa dintre planete şi stelele lângă care s-au format este numită „zona locuibilă circumstelară” şi în interiorul acesteia planetele primesc cantitatea necesară de energie pentru a avea apă lichidă. Totuşi, un studiu recent concluzionează că distanţa faţă de soare nu este singura care asigură prezenţa apei lichide, notează Science Alert.
„Atunci când oamenii se gândesc la marginile interioare şi exterioare ale zonei locuibile, ei tind să se gândească doar la asta spaţial, adică cât de aproape este planeta de stea”, explică Constantin Arnscheidt, autor principal al studiului.
În acest studiu, cercetătorii argumentează că mărimea unei planete joacă un rol la fel important în prezenţa apei lichide pe o planetă. Astfel, pentru a avea atmosferă, apă pe suprafaţa sa, o planetă trebuie să aibă o masă suficient de mare, care să împieidce apa să se evaporeze în spaţiu. „Există multe alte variabile ale capacităţii unei planete de a susţine viaţa, inclusiv masa. Stabilirea unei limite mai scăzute pentru locuinţă în ceea ce priveşte dimensiunea planetei ne oferă o constrângere importantă în vânătoarea noastră continuă pentru exoplanete şi exosateliţi locuibili”, adaugă autorul studiului.
Calculele cercetătorilor au arătat că apropierea faţă de o stea, tipul acesteia şi masa unei planete sunt elemente importante care determină dacă apa poate exista în stare lichidă. Oamenii de ştiinţă au calculat masa minimă pe care o planetă din zona locuibilă trebuie să o aibă pentru a avea apă lichidă pe suprafaţa sa: 2,7% din masa Terrei. Pentru a avea o serie de repere, Luna are 0,012% din masa Terrei, iar Mercur 5,53%.
„Lumile cu apă care au o masă redusă reprezintă o posibilitate fascinantă în căutarea vieţii, iar această lucrare arată cât de diferit este comportamentul lor în comparaţie cu cel al planetelor similare Pământului”, explică Robin Wordworth, expert în ştiinţele mediului şi inginerie.
Citeşte şi: